EDİRNE LALAPAŞA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Sıkça Sorulan Sorular

GENEL SORULAR

  • Araştırma, Yarışma ve Sosyal Etkinlik Başvuruları Nasıl Yapılmaktadır?

    Milli Eğitim Bakanlığına bağlı het tür ve derecedeki eğitim kurumlarında kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlar tarafından yapılacak sosyal etkinlik izinlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi" hazırlanmıştır.  

    Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017/25 sayılı Araştırma, Yarışma ve Sosyal Etkinlik İzinleri Genelgesi 2020/2 sayılı MEB Sosyal Etkinlik İzinleri  Genelgesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu sebeple Yarışma ve Sosyal Etkinlik İzinleri başvuruları Ortaöğrenim Genel Müdürlüğü'ne yapılmaktadır. 

    http://ogm.meb.gov.tr

    http://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_02/05161754_MEB_Sosyal_Ekinlik_Yzinleri_Yonergesi.pdf

    Araştırma izinleri ise Strateji Geliştirme başkanlığınca verilmektedir.

    http://mevzuat.meb.gov.tr/dosyalar/2034.pdf

  • BTR öğretmenlerine nöbet, sınıf veya kulüp öğretmenliği görevi verilebilir mi?

    MEB-Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün, 30.12.2015 tarih ve 30706984-903.99-E.13507730 sayılı Fatih Projesi BT Rehberliği Görevi konulu yazısının 10.maddesi’nde;

    “Görevlendirilen öğretmenlere FATİH Projesi BT rehberliği görevi olduğu günler eğitim öğretim saatleri içinde Ek-1’de belirtilen görevlerin dışında nöbet görevi dâhil başka bir görev verilmeyecektir. Görevlendirilen öğretmenler eğitim öğretim saatleri dışında mevzuatı doğrultusunda belletmenlik vb. görevleri yapabileceklerdir.“ denilmektedir.

  • EBA içerik moderasyon kriterleri nelerdir?

    Moderasyon  kriterlerinin kullanıcı sözleşmesi taraflarca incelenip onaylandıktan sonra yayımlanmaktadır.

  • Genel Müdürlüğünüzce Eğitim projelerine destek sağlamakta mıdır?

    Genel Müdürlüğümüz kişisel projelere destek sağlayamamaktadır. Görev, sorumluluk ve çalışma alanı dâhilinde araştırma ve proje çalışmaları yürütmektedir. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından önceki yıllarda yürütülmüş olan araştırmaların rapor/özetlerine "https://yegitek.meb.gov.tr/www/icerik_goruntule.php?KNO=1709" adresinden ulaşabilirsiniz.

  • Özel okulda öğretmen olarak görev yapmaktayım. EBA'ya giriş yapmak istiyorum, ne yapmam gerekir?

    Özel okuldaki öğretmenler ve ücretli öğretmenler okullarından e-okul hesabı aldıktan sonra EBA Giriş ekranlarından ÖĞRETMEN-MEBBİS yolunu izleyerek EBA’ya giriş yapabilirler. MEBBİS giriş ekranında “Kullanıcı Adınızı Giriniz” yazan kutucuğa T.C. kimlik numarası yazılmalıdır. Problem yaşamaya devam ederseniz destek@eba.gov.tr’ye e-posta gönderdiğinizde durum hızla incelenecek ve dönüş sağlanacaktır.

  • Veli olmama rağmen EBA'ya e-devlet bilgilerimle giriş yapamıyorum. Durumun incelenip tarafıma bilgi verilmesini istiyorum.

    Yalnızca öğrencinin e-okul’da kayıtlı velisi EBA’ya giriş yaparak tek kullanımlık şifre oluşturabilmektedir. E-okulda kayıtlı velinin değiştirilmesi işlemi öğrencinin okulunda yapılmaktadır. Bazı durumlarda bir öğrencinin e-okul’da veli kaydı bulunmayabilir. Bu durumda o öğrenci için EBA’ya veli girişi yapılamaz. Öğrencinin velisi öğrencinin okuluna giderek kendisini velisi olarak kaydettirmelidir. Bu işlemden sonra veli girişi yaparak tek kullanımlık şifre oluşturabilir.

  • Akıllı tahta dağıtımı devam etmekte midir?

    Daha önce fazlar halinde gerçekleştirilen etkileşimli tahta alım süreçleri tamamlanmış olup, ilave ihtiyaçlar doğrultusunda 2019 yılı içerisinde 16.700 adet etkileşimli tahta sözleşmesi imzalanmıştır. Okulunuzun etkileşimli tahta ihtiyacının ise 2020 yılı veya sonrasındaki alımlarda karşılanması planlanmaktadır.

TRT-EBA TV

  • TRT - EBA TV kaç kanaldan yayın yapacak?

    3 farklı kanal, HD ve SD olmak üzere toplam 6 kanaldan yayın yapılacaktır.

  • Hangi kanallar olacak?

    TRT - EBA TV İlkokul, TRT - EBA TV Ortaokul ve TRT EBA TV Lise olmak üzere üç kanal uzaktan eğitimde kullanılacaktır.

  • TRT - EBA TV televizyon kanalları yayın akışlarına nereden ulaşabilirim?

    Yayın akışlarına eba.gov.tr ana sayfasından ve TRT internet sitesinden günlük ve haftalık yayın akışına ulaşılabilecektir. Ayrıca, her akşam yayın sonlandıktan sonra ve sabah yayın başlayana kadar televizyon ekranından görüntülenebilecektir.

  • Öğrenciler gün boyu TV başında mı olacaklar?

    Öğrenciler TRT - EBA TV’den ve eba.gov.tr üzerinden yayın akışını takip ederek, kendi sınıflarına ait ders anlatımlarını, o haftanın hangi gününde ve saatinde yapılacağını öğrenecek ve kendileri için belirlenen saat aralığında yayını takip edeceklerdir. O saatler dışında ekran başında olmaları gerekmeyecektir.

  • TRT - EBA TV yayınlarının tekrarları olacak mı?

    Yayınlar aynı kanalda ve gün içinde 1 veya 2 kez tekrar edilecek. Tekrarlayan yayın akışı da yine eba.gov.tr ve TRT internet sitelerinden öğrenilebilir.

    Ayrıca eba.gov.tr üzerinden de yayınlanan içeriklerin kayıtlarına ulaşılabilecek.

     

  • Dersi hangi öğretmenler anlatıyor?

    Millî Eğitim Bakanlığı’nın seçtiği alanında başarılı öğretmenler ders anlatım videoları ile konuları anlatıyor.

  • Yayınların TÜRKSAT uydu parametreleri nelerdir?

    HD Alış bilgileri:

    Alış frekansı                 :12.084 MHz

    Polarizasyon                  : Yatay (H)

    Sembol oranı                 : 13.750

    FEC                              : 2/3

     

    SD Alış bilgileri:

    Alış frekansı                 :11.916 MHz

    Polarizasyon                  : Dikey (V)

    Sembol oranı                 : 30.000

    FEC                              : ¾

  • Eğitim kanalları uydu ayarları nasıl yapılacak?

    SD (Standart çözünürlüklü) TRT - EBA TV İlkokul SD, TRT - EBA TV Ortaokul SD, TRT - EBA TV Lise SD kanalları TURKSAT uydusu üzerinden 1916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametreleri ile yayınlanmaktadır. TKGS (TURKSAT Kanal Güncelle Sistemi) sistemine sahip uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı TV’lerde TRT - EBA TV İlkokul SD 89. kanaldan, TRT - EBA TV Ortaokul SD 90. Kanaldan, TRT - EBA TV Lise SD 91. kanaldan izlenebilir.

    HD (yüksek çözünürlüklü) TRT - EBA TV İlkokul HD, TRT - EBA TV Ortaokul HD, TRT - EBA TV Lise HD kanalları TURKSAT uydusu üzerinden 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametreleri ile yayınlanmaktadır. TKGS sistemine sahip olan uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı TV’lerde TRT - EBA TV İlkokul HD 86. kanaldan, TRT - EBA TV Ortaokul HD 87. kanaldan, TRT - EBA TV Lise HD 88. kanaldan izlenebilir

  • TKGS (TURKSAT Kanal Güncelleme Sistemi) sistemi olmayan cihazlarda SD (standart çözünürlüklü) kanal bulma nasıl yapılacak?

    1916 MHz frekansında geçmişte tarama gerçekleştiren ve daha sonra listesindeki kanalları silmeyenler, daha önce 11916 Mhz frekansında yayın yapan uydu alıcısı ya da uydu alıcılı televizyonunda TRT - EBA TV İlkokul SD, TRT - EBA TV Ortaokul SD, TRT - EBA TV Lise SD kanallarını görecektir. Eğer bu kanallar listede görünmüyorsa, 11916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametrelerini uydu alıcısına ya da uydu alıcılı TV’ye girerek manuel tarama yöntemiyle ya da TURKSAT’ın şebeke arama sağladığı frekanslarda Network Search (Şebeke Arama) kısmını açık yaparak tarama yöntemiyle TRT - EBA TV İlkokul SD, TRT - EBA TV Ortaokul SD ve TRT - EBA TV Lise SD yayınları bulunabilir

  • TKGS (TURKSAT Kanal Güncelleme Sistemi) sistemi olmayan cihazlarda HD (yüksek çözünürlüklü) kanal bulma nasıl yapılacak?

    Uydu alıcılarında ya da uydu alıcılı TV’lerde 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametrelerini girerek manuel (elle) tarama yöntemi ya da TURKSAT’ın şebeke arama sağladığı frekanslarda Network  Search (Şebeke Arama ) kısmını açık yaparak tarama yöntemiyle TRT -  EBA TV İlkokul HD, TRT - EBA TV Ortaokul HD ve TRT - EBA TV Lise HD  yayınları bulunabilir.

  • SD uydu alıcım var kanalları izleyebilecek miyim?

     Evet, her 3 kanal da aynı zamanda SD yayın sağlayacaktır.

  • Farklı sınıflarda okuyan iki çocuğum ama sadece bir tane televizyonum var. Çakışan yayınlar olduğunda ne yapacağım?

    Yayınlar ilgili kanalda 1 veya 2 kez tekrar edecektir. Tekrarlayan yayın akışı da yine aynı kanaldan öğrenilebilecektir. Bu akışlar doğrultusunda hangi çocuğunuzun, hangi saatlerde TV’yi takip edebileceğini planlayabilirsiniz.

    Ayrıca eba.gov.tr üzerinden yayınlanan içeriklerin kayıtlarına ulaşılabilecektir.

  • TV yayınlarında çocuğumun henüz hiç öğrenmediği bir konunun anlatımı olursa ya da çocuğumun kendi okulunda anlatılan konu ile arada kopukluk oluşursa ne yapabilirim?

    Konu eksiği olan öğrenciler eba.gov.tr üzerinden kendi sınıfına ve eksik konularına ait içeriklere ulaşarak tamamlama çalışması yapabilir.

    Öğretmenleriniz tarafından EBA üzerinden gönderilebilecek çalışmalar (etkinlik, soru, diğer içerikler vb.) ile de öğrencilerin dersten uzaklaşmaması sağlanabilecektir.

    Ayrıca zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflarda telafi eğitimi de yapılacaktır.

EBA

  • Öğrencilerin EBA'ya ne zaman girmeleri gerekecek?

    Öğrenciler günün her saati istedikleri zaman uzaktan eğitim amacıyla EBA’ya girebilirler.

  • Ders kitapları QR kod entegrasyonu?

    Öğrenciler bu yıl ücretsiz dağıtılan okul kitaplarına yerleştirilen QR kodlar ve mobil uygulama ile ilgili dersin içeriklerine EBA üzerinden doğrudan erişim sağlayabiliyor. Örneğin, öğrenci ders çalışırken QR kodu okuttuğunda konunun videosuna veya zenginleştirilmiş içeriklerine ulaşabiliyor.

  • EBA'nın özellikleri neler?

    Sistemde özelleştirilmiş öğrenme ortamı ve arayüz, öğrenciye özel takvim, destek yayınlar ve kaynaklar, kontrolden geçirilmiş oyunlar, tüm ders içeriklerine tek yerden erişim, derslerde öğrenilenleri evde tekrar etme, soru ve sınav bankası, öğretmen desteği gibi imkanlar var. Bunun yanısıra sistem öğrenciye sosyal paylaşım ortamı ile okulundaki herkese ulaşma imkanı, tartışma, paylaşma, oylama gibi seçenekler sunuyor. Sistem üzerinden başarılarını izleyebilen öğrenciler ayrıntılı rapor alabiliyor, puan topluyor, rozet kazanıyor.

  • EBA nasıl kullanılacak?

    www.eba.gov.tr sitesinde sık sorulan sorular ve yardım kısmında cevaplar mevcut

  • EBA'ya nasıl giriş yapılacak?

    EBA’ya eba.gov.tr adresinden erişilebiliyor. Plaftorma öğrenci, öğretmen veya e-okulda kayıtlı olan veliler giriş yapabiliyor.

  • Öğretmenlere bir eğitim verilecek mi?

    Uzaktan eğitimden öğretmenler de yararlanacak. İki hafta boyunca okula gelmeyen öğretmenlere de diğer birçok mesleki gelişim eğitimlerinin yanı sıra salgın hastalıklara ve özellikle koronavirüse karşı koruyucu ve önleyici tedbirlerle ilgili uzaktan eğitim verilecek. EBA Mesleki Gelişim alanından bu eğitimler sağlanacaktır.

  • Yüz yüze telafi olacak mı?

    Zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi de yapılacak.

  • Veliler çocuklarını nasıl takip edecek?

    Veliler de öğrencinin akademik takibini yapabiliyor. Çocuğunun sınav tarihlerini ve çalışmalarını, derslerdeki performansını, sistem tarafından yapılan analizler sonucu oluşan raporlarla gelişimini görebiliyor.

  • Örnek sorular yer alıyor mu?

    Evet. Bu sınıflar için örnek sorular yer alacak. Özellikle 11 ve 12’inci sınıflara yeni nesil sorular ve onlarca kaynak kitap hazırlandı. EBA Akademik Destek bölümünde öğrencinin tercih listesi ve mevcut seviyesi göz önünde bulundurularak hangi konuyu ne kadar çalışması gerektiğini planlayan özel bir çalışma programı yer alıyor.

  • Her sınıfa ait içerik var mı?

    Okulöncesinden 12’inci sınıfa kadar her sınıfın konu anlatımı yer alıyor. Öğrenciler, TRT’de mevcut kanallar üzerinden değil yeni birkaç kanal üzerinden sınıf seviyesine göre planlanmış bir çizelge doğrultusunda ve tekrar yayınlar imkanı da olacak şekilde derslerini belirlenen saatlerde izleyebilecek

  • Kimler EBA'ya girebiliyor?

    Öğrenci, öğretmen ve veliler de sisteme girebiliyor. Ancak, e-okulda veli olarak tanımlananlar bu platformdan yararlanabiliyor.

  • Öğretmenleriyle bu platform üzerinden iletişim kurabilecekler mi?

    Evet. Öğretmen, EBA üzerinde sınıfa veya bir öğrenciye çalışma gönderebiliyor, bir tartışma açabiliyor. Öğrenciler, evlerinde de birlikte çalışmaya devam edebiliyor. Duvarım alanından ileti atabiliyorlar. Bu Duvarım alanından öğretmen ve öğrenciler tüm okul ile iletişime geçebilir. Ayrıca öğretmenler EBA’dan öğrencilerine mesaj da gönderebiliyor. Gerektiği durumda canlı sanal sınıf oluşturma özelliği var.

  • EBA'da tüm müfredat içeriği var mı?

    Tüm sınıflara ait sene sonuna kadar içerik EBA’da yer alıyor. Okul öncesinden 12’inci sınıfa kadar 1.600’den fazla ders ve 37 binin üzerinde de içerik yer alıyor. Öğrencinin performansına göre akıllı algoritmalar yardımıyla çalışan bir içerik önerme sistemi bulunuyor. Ayrıca tüm öğrenciler için kişiselleştirilmiş bir öğrenme ortamı ve kişiye göre özelleşmiş bir ara yüz var

  • Evinde tablet, bilgisayar ve telefonu olmayan uzaktan eğitimden yararlanamayacak mı?

    Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı Türksat ve TRT’den frekans ve kanallar aldı. Bu TV kanallarından ders anlatım videoları yayınlanacak. Öğrencilerin buradan da uzaktan eğitim alma imkanı olacak.

  • Uzaktan eğitim nasıl yapılacak?

    Milli Eğitim Bakanlığı’nın online eğitim platformu olarak geliştirilen Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’dan internet üzerinden ve TRT’den yayın yapılacak. Bu kanallarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın içerikleri paylaşılacak. TRT üzerinden gün boyunca yayın olacak. Bu yayınların da saatleri ve sınıf seviyeleri belirlendi. Öğrencilerin ders içeriğinin hangi kanalda olacağının listesi hazırlanıyor. Örneğin pazartesi, salı, çarşamba sabah ya da öğleden sonra hep belli saatlerde ortaokul 2’inci sınıf, lise 2’inci sınıf ya da 3’üncü sınıflar olacak.

    EBA ise istenilen her zaman kullanılabilecek. TRT üzerinden yapılan yayınların kayıtlarına EBA üzerinden de erişilebilecek.

  • EBA Şifresini nasıl alacağız?

    https://giris.eba.gov.tr/EBA_GIRIS/how-to-get-pass-page.html bu adreste yer alıyor. Detay bilgi aşağıda:

    İki farklı şekilde şifre oluşturabilirsin.

    a) “EBA Hesabı Oluştur” butonu ile:

    Bir defaya mahsus olmak üzere “EBA Hesabı Oluştur” butonuyla veline ya da öğretmenlerine başvurmadan EBA şifreni belirleyebilirsin. Bunun için:

    1. “EBA Hesabı Oluştur” butonuna tıkla.
    2. e-Okul bilgilerini girip “Giriş” butonuna bas.
    3. EBA hesabın için yeni şifreni belirle. Kendinin ya da velinin e-posta adresini ve cep telefonu numarasını gir ve “Şifre Oluştur” butonuna tıkla.
    4. Girmiş olduğun cep telefonu numarasına gelen doğrulama kodunu gir ve “Gönder” butonuna bas.
    5. Adımları eksiksiz tamamladıysan EBA Giriş ekranına yönlendirileceksin. Bu ekranda TC Kimlik Numaranı ve EBA hesabın için belirlediğin yeni şifreni gir.
    6. Güvenlik kodunu girip ve “Gönder” butonuna bastığında "Ana Sayfa"ya ulaşacaksın.

    b) Veline ya da Öğretmenlerinden Birine Başvurarak Şifre Oluşturma:

    1. EBA Giriş ekranında Öğrenci -> EBA yolunu izle. EBA Giriş ekranına yönlendirileceksin.
    2. EBA Giriş ekranında TC Kimlik Numaranı ve velinden ya da öğretmeninden edindiğin tek kullanımlık şifreyi gir.
    3. Güvenlik kodunu gir ve “Gönder” butonuna tıkla.
    4. Bir aktivasyon yöntemi seç:
      1. "Veli Bilgileriyle Aktivasyon"u seçersen açılan ekranda velinin TC Kimlik Numarasını ve ekrandaki güvenlik kodunu girerek “Giriş Yap” butonuna tıklamalısın.
      2. "e-Postayla Aktivasyon"u seçersen “Aktivasyon Kodu Gönder” butonuna basmalısın. Sisteme kayıtlı e-posta hesabına gönderilen aktivasyon kodunu “Aktivasyon Kodunu Gir” bölümüne yazıp ekrandaki güvenlik kodunu girerek “Giriş Yap” butonuna tıklamalısın.
      3. "Cep Telefonuyla Aktivasyon"u seçersen “Aktivasyon Kodu Gönder” butonuna basmalısın. Sisteme kayıtlı cep telefonu numarana gönderilen aktivasyon kodunu “Aktivasyon Kodunu Gir” bölümüne yazıp ekrandaki güvenlik kodunu girerek “Giriş Yap” butonuna tıklamalısın.
    5. Aktivasyon adımını geçtikten sonra açılan ekranda EBA hesabın için "Yeni Şifreni Belirle" ve “Kaydet”e tıkla.
    6. Adımları eksiksiz tamamladıysan EBA Giriş ekranına yönlendirileceksin. Bu ekranda TC Kimlik Numaranı ve EBA hesabın için belirlediğin yeni şifreni girmelisin.
    7. Güvenlik kodunu girip “Gönder” butonuna bastığında "Ana Sayfa"ya ulaşacaksın.

  • Dersi hangi öğretmenler anlatıyor?

    Milli Eğitim Bakanlığı’nın seçtiği alanında başarılı öğretmenler ders anlatım videoları ile konuları anlatıyor. Çekimler daha önce yapıldı. Öğrencilerin istediği her konuyu bu ders anlatım videolarından izlemeleri mümkün.  EBA’da her ders için alanlar mevcut. Öğrenciler tüm dersler için videolara ulaşabilir. Türkiye’nin her yerinde, her öğrencinin ulaşımına, erişimine açıldı.

  • Uzaktan eğitim daha önce denendi mi?

    Evet. Elazığ’da yaşanan deprem sonrası okulların tatil olmasıyla eğitim EBA üzerinden devam etti. Öğrenciler konu tekrarları yaparak, gelecek konulara hazırlık yaptı. Benzeri bir durum da daha önce Suriye sınırında eğitime ara vermek zorunda kalınan okullarda yaşandı. Bu çocuklar da eğitimi EBA üzerinden aldı.

  • EBA'ya her platformdan erişim var mı? Yani EBA'nın mobil uygulaması var mı?

    Evet. Masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet ve cep telefonundan ulaşmak mümkün. EBA’nın hem iOS hem de Android için mobil uygulamaları var.

  • İnterneti olmayan EBA'ya nasıl ulaşacak?

    Milli Eğitim Bakanlığı, hizmet veren kuruluşlarla anlaşarak 3 GB’lık bir ücretsiz internet erişimi sağladı. Yani ‘Ben Türkiye’nin bir kasabasındayım, köyündeyim, şehrindeyim ve ücretsiz olarak Türkiye’nin en iyi ders anlatan öğretmenlerinin bazılarından tekrar tekrar dinlemek istiyorum, soru sormak istiyorum, 7/24 takip etmeyi hedefliyorum’ diyen herkes buna ulaşabilecek. Bu eğitim içerikleri eba.gov.tr’den görülebilir.

  • 6 GB internet başvurusu nasıl yapılacak?

    Kampanya detaylarına aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

    Turkcell:https://www.turkcell.com.tr/kampanyalar/konusma/eba-3-gb-hediye-internet-kampanyasi#sssTürk Telekom:https://bireysel.turktelekom.com.tr/mobil/web/kampanyalar/sayfalar/faturali/eba-kampanyasi.aspx

    Vodafone aboneleri ise herhangi bir ilave işlem yapmadan kampanyadan yararlanabiliyor.

  • Özel okul öğrencileri Akademik Destek hizmetinden faydalanabiliyor mu?

    Akademik Destek hizmetinden sadece devlet okulu 11 ve 12 sınıf öğrencileri faydalanıyor. Özel okul öğrencileri faydalanamıyor.

Merkez Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No9 Hükümet Konağı Giriş Kat - 0284 321 40 02

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.